Web Design Responsive sau Web Design Dedicat?

Web Design Responsive sau Web Design Dedicat?

 

Nu este nici un secret faptul că dispozitivele mobile nu mai pot fi ignorate. Tot mai mulți vizitatori folosesc dispozitivele mobile, cum ar fi tabletele și smartphone-urile pentru a vizita site-urile web. Un site ar trebui să fie ușor de vizualizat pe un dispozitiv mobil, astfel vor veni mai mulți vizitatori și îți va crește traficul. În plus, dacă site-urile sunt responsive, vor obține rezultate mai bune în căutare, deoarece motoarele de căutare au evoluat pentru a da prioritate mai mare acestui tip de site-uri.

Atât adaptive web design și responsive web design îți pot pregăti site-ul pentru utilizarea mobilă, dar în moduri foarte diferite. Care dintre ele este cel mai potrivit pentru nevoile tale?

Dacă vizualizezi un site web pe un telefon și este ușor să navighezi pe el este, probabil, construit într-unul dintre aceste modele. În cazul în care este dificil să navighezi, atunci site-ul nu este responsive sau adaptive.

Web Design Responsive

 

Responsive Web Design oferă o experiență optimă de vizionare a unui site web, indiferent de tipul de dispozitiv de pe care utilizatorul intră. Acest lucru se realizează prin utilizarea gridurilor fluide. Acesta este un termen pentru un design care funcționează indiferent de ce dimensiune are ecranul. Așa că nu contează cât de mult se redimensionează ecranul, același aspect va răspunde în mod automat la această dimensiune.

Web Design Dedicat

 

Web design-ul dedicat este diferit față de un site responsive, în care nu există un aspect care se schimbă mereu. În schimb, există mai multe aspecte pentru  fiecare dimensiune de ecran. Iar aspectul utilizat depinde de dimensiunea ecranului utilizat. De exemplu, ar putea exista un aspect specific pentru telefoane mobile, tablete și computere desktop – fiecare dintre acestea fiind efectuate în avans. Aceste trei modele aștepă în stand-by până când cineva vizitează site-ul. Site-ul detectează tipul de dispozitiv utilizat și livrează conținutul prestabilit pentru acel dispozitiv.

Comparații între Responsive și Dedicat

 1. Responsive

Pro

 • Necesită un singur PSD (Design Photoshop);
 • Acoperă un număr mare de dispozitive diferite;
 • Mai ieftină partea de design;
 • Mai ușor din punct de vedere al codului scris;
 • Cost de întreținere mic.

Contra

 • Conținutul se încarcă (este descărcat) chiar dacă conține elemente ascunse pe diferite dispozitive, elemente care se încarcă inutil;
 • Design şi interfaţa pentru smartphne asemănătoare mobile apps.
 1. Dedicat

Pro

 • Conținutul fiind dedicat nu are elemente ascunse care să fie descărcate inutil atunci se încărcă pagina;
 • Pentru un magazin online este mai bine un design dedicat;
 • Funcţionalitate specifică mobil/touch.

Contra

 • Cost de întreținere mai mare;
 • Optimizare pentru motoarele de căutare SEO.

Ce să alegi?

Responsive Web Design este aproape întotdeauna opțiunea cea mai sigură pentru site-ul tău. Ea funcționează întotdeauna bine, indiferent de ce device-uri  noi apar, îmbunătățește timpii de încărcare și, de obicei, merită efortul suplimentar.

Cu toate acestea, pentru anumite site-uri, Web Design-ul Dedicat poate fi o opțiune mai bună.

Pe data viitoare!

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Daniel Precup

Front-end web development la Kiwi. Nu îmi plac problemele, de aceea încerc să le rezolv cât se poate de repede. Nu refuz niciodată o provocare și sunt mereu la curent cu ultimele tehnologii apărute.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara