Transformă-ți site-ul într-unul performant cu ajutorul UX (User Experience)

User Experience, prescurtat ca UX, este partea din web design în care se urmărește îmbunătățirea experienței pe care un utilizator o are cu site-ul unei companii.

În acest articol, îți voi prezența diferitele elemente pe care UX le include și cum influentează UX obiectivele și strategiile de marketing.

În UX este vorba în totaliate de a face site-ul atât plăcut estetic, cât și ușor de utilizat pentru vizitatori. Pe degeaba ai un design “fancy” dacă este greu de navigat pe site. Cel mai important lucru pentru vizitatori este funcționalitatea și cât de ușor pot naviga pe site că să găsească ceea ce caută.

În continuare îți voi prezența câțiva păși de urmat pentru un UX de succes:

UX de succes

Importanța produsului

Importanţa și beneficiile produsului / serviciilor tale ar trebui să fie clare pentru potențialii cumpărători care sunt pe site.

Ușor de folosit

Structura site-ului trebui să fie ușor de utilizat și să răspundă nevoilor clienților înainte ca aceștia să-și dea seama.

Funcționalitatea site-ului

Totul de pe site trebui să servească unui scop util și să aibă sens pentru vizitatori.

Optimizarea pentru diferite device-uri

Fără discuții, site-ul tău trebuie să fie responsive pentru fiecare device (PC, laptop, tabletă și mobil).

Navigarea pe site

Utilizatorii nu ar trebui să dea click pe mai mult de două sau trei elemente pentru a ajunge la ceea ce caută.

Designul site-ului

Scopul este să atragi atenția utilizatorilor prin crearea unui design plăcut din punct de vedere estetic, fără să uite de ce au venit pe site-ul tău în primul rând.

Rata de respingere

Rata de respingere este procentul de vizitatori pe site care părăsesc site-ul după ce vizionează doar o singură pagină. Pentru a putea vedea timpul petrecut pe site, pe care pagini utilizatorii au stat cel mai mult sau cel mai puțin, poți folosi Google Analytics.

UX-ul făcut bine poate reduce rata de respingere în mod semnificativ pentru site-ul tău.

  • un număr mare de utilizatorii vor înceta să mai intre pe un site dacă imaginile nu se încarcă sau dacă durează prea mult încărcarea lor.
  • oamenii se așteaptă ca pagina web să se încarce cât mai repede.
  • dacă site-ul este greu de navigat, atunci ai pierdut un posibil client care a mers la concurență pentru un produs asemănător cu al tău.

Design-ul site-ului

Nu ajunge să arunci câteva culori în stânga și ceva imagini în dreapta, iar la final să spui că ai un design pentru site-ul tău.

  • design-ul site-ului trebuie gândit bine de la început până la sfârșit pentru o navigare cât mai plăcută.
  • dacă utilizatorii nu au avut o experință plăcută pe site este mai mult ca sigur că nu se vor mai întoarce.
  • utilizatorii vor înceta să mai intre pe anumite site-uri dacă design-ul nu este atractiv.

Site-ul optimizat pe mobil

Oamenii sunt mai tot timpul pe mobil. Asta înseamnă că este o posibilitate destul de mare ca site-ul tău să fie accesat pe de acest tip de device.

A nu avea site-ul optimizat pentru mobil poate ți se pare că nu contează așa de mult, dar realitatea este că face o diferență enormă. Doar gândește-te că dacă site-ul nu este optimizat pentru mobil devine mai greu de găsit pe Google.

Îți voi prezența pe scurt câteva avantaje de a avea site-ul optimizat pentru toate device-urile:

  • mai mult de 50% dintre utilizatorii de telefoane mobile spun că majoritatea cumpărăturilor sunt făcute atunci când erau pe mobil.
  • dacă ai site-ul optimizat există o șansă destul de mare ca utilizatorii să se întoarcă din nou pe site.
  • este mai ușor să te asiguri că prezinți conținutul potrivit în fața clienților, în special dacă afacerea ta realizează o campanie de marketing prin e-mail. Mulți utilizatori își citesc email-urile în timp ce așteaptă la semafor sau stau în autobuz și pot naviga cu ușurință pe site-ul tău. Ajută foarte mult dacă au o experiență plăcută direct, în loc să fie nevoiți să își amintească să se întoarcă la site-ul tău mai târziu.

În concluzie, sper că te-a ajutat articolul acesta ca să înțelegi mai bine ”cu ce se mănâncă” și cum te ajută UX. 🙂

Pe data viitoare!

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Daniel Precup

Front-end web development la Kiwi. Nu îmi plac problemele, de aceea încerc să le rezolv cât se poate de repede. Nu refuz niciodată o provocare și sunt mereu la curent cu ultimele tehnologii apărute.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara