Hosting, domeniu web, nameservere … tot ce trebuie să știi

Hosting, domeniu web, nameservere … tot ce trebuie să știi

 

Se întâmplă foarte des să lucrez pe un proiect care durează puțin ca timp de lucru, se întâmplă des ca unul dintre aceste proiecte să necesite un squeeze page sau un landing page gata de implementat în următoarea zi. Se întâmplă ca la ora 16:00, când am chef de o bere pe terasa (acum că se încălzește) să vreau să uploadez fisierele pe website și să-mi dau seama că clientul are doar domeniu și nu are hosting sau invers … sau ambele!

Mulți care se găsesc în nevoia sau organizarea unui proiect web nu știu ce repezintă anumiți termeni, de exemplu: webhost, domeniu, cpanel, ftp, nameservere. La o primă privire de ansamblu ai zice că nu este important pentru tine să știi ce semnifică acești termeni, doar e treaba “IT-iștilor”. Pai, dă-mi voi să-ți zic ca nu e chiar așa, deoarece pentru avea o comunicare bună cu cei care se ocupă de business-ul tău online, este foarte important să vorbiți aceași limbă pentru aceste lucruri care pot îngreuna procesul de lucru sau chiar în unele cazuri să dureze mai mult decât crearea paginii propriu-zise. Ai mai jos lucrurile pe care trebuie să le știi:

Webhost – Este partea fizică unde stau fișierele website-ului, acest webhost este un server (calculator), care este colocat (Serviciul COLOCARE definește punerea la dispoziția clentului a unui spațiu în rack-urile din DATA CENTER-ul furnizorului) într-un spațiu special (bine ventilat, curat, cu instalații electrice dedicate etc.). De obicei un server întreg găzduiește mai multe webhost-uri, adică, mai precis: atunci când tu cumperi un webhost, tu de fapt cumperi o părticică foarte mică dintr-un server uriaș, acea particică îți va stoca toate fișierele website-ului, imaginile, pdf-urile, bazele de date, email-urile etc.

Domeniu – Dacă achizționezi un webhost îl vei putea accesa pentru vizualizarea fișierelor (website-ului) doar printr-o adresă ip a webhost-ului (care arată ceva de genul: 91.233.193.102). Pentru a deveni un website adevarat căruia îi poți da nume, avem nevoie de domeniu, acea denumire cuvant.ro. Există mai multe domenii, diferă doar ca denumire, exemple: (.eu .ro .com .net .org etc. mai nou avem la dispoziție și domenii de genul: .void .design .agency etc.). După cumpărarea acestui domeniu, trebuie “legat” de webhost, așa că trecem la următorul eveniment:

Nameservere – un nume complicat pentru ceva ce doar pare complicat: sunt două adrese unice pe care le furnizează providerii de webhosting. Aceste adrese, se setează în interfața de administrare a domeniului pentru a fi propagat cu webhostul. Scopul este acela de a uni webhostul cu domeniul.

Propagarea – Este procesul în care domeniul este configurat pentru a afișa conținutul de pe webhost. În general, un domeniu cu extensie internațională are nevoie de 1-2 ore pentru propagare, iar cele nationale (cum este si .ro) de un interval de 2-6 ore. Nicio firmă și niciun domeniu nu seamană cu altul din punct de vedere al complexității și atunci aceste cifre orientative sunt răsturnate de diverse situații care apar la updatarea namserverelor.

Și cel mai important:

Cpanel și FTP – Cpanel-ul este mai presus decat FTP-ul. Cpanel-ul are acces la toate setările webhostului, de la email, la baze de date si transfer de fisiere etc., iar FTP-ul este doar acces-ul la fisierele găzduite pe website. Deci sper să nu mai primesc cereri de creare noi email-uri și acces la FTP ?

Sper că toate informațiile de mai sus te-au ajutat să întelegi ce cumperi și de ce trebuie să le ai. Sper că ai înțeles de ce chiar dacă pagina web e gata și ai cumpărat în acest moment domeniul și webhost-ul, tot nu poate să fie instant online.

Dacă aceste informații nu au fost suficient de clare, atunci sper măcar că ai înțeles de ce este nevoie de un expert IT în compania pe care o conduci.

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Darius Opro
Darius Opro

Web Master. Detin o atitudine permanenta de copil, cel putin pana ajung in fata unei tastaturi.