De unde îți iei doza zilnică de inspirație în design grafic

În calitate de graphic designer, fie că ești la început, fie că ai experiență de ceva timp în domeniu, întotdeuna este o provocare să-ți găsești și să-ți păstrezi inspirația.  

Desigur, cuvântul inspirație este un termen relativ (definiție = avânt, forță, entuziasm creator (mai ales în activitatea artistică), complex de idei creatoare provocat de un fapt, de o împrejurare sau de o persoană / gând, idee, soluție apărută pe neașteptate în conștiintă), de aceea, pentru fiecare dintre noi procesul de găsire a inspirației este diferit și îl parcurgem în nenumărate metode.

Din punctul meu de vedere, ideile pot veni din orice direcție, lucru sau situație care ne înconjoară, începând de la muzică (o sursă de inspirație foarte puternică pentru mine, personal) excursiile în care pleci, vârful muntelui sau malul mării, o plimbare în parc, o petrecere reușită, un concert, o experiență culinară, o carte, un film, persoanele care te înconjoară (iar aici, din nou, fiecare vine cu povestea sa), iar lista poate continua.  

Știu că totul pare frumos în teorie, dar pentru a înțelege mai bine la ce mă refer, uite un exemplu concret: să spunem că ai un proiect în care trebuie să creezi o identitate vizuală (ex: de la logo la website și promovare în social media) pentru o agenție de turism. Vei putea mult mai ușor să te transpui în pielea clientului tău dacă ești o persoană căreia îi place să călătorească, pentru că deja știi care este sentimentul pe care vrei să îl transmiți. Știi deja că pentru majoritatea oamenilor, o călătorie presupune relaxare, pentru unii oameni înseamnă, de asemenea, aventură, iar pentru alții, este vorba despre tot confortul de care pot beneficia. Și uite așa, deja ți-ai creat o parte din brief, iar apoi îți vei aduce aminte de un lucru deosebit pe care l-ai văzut sau l-ai trăit într-o excursie, iar de aici lucrurile încep să se lege…

Un alt lucru foarte important pentru mine este să rămân la curent cu tot ce se întâmplă în lumea designului (30 min / 1 oră pe zi obligatoriu), chiar dacă nu este neapărat nișa în care activez, de la web design la branding, practici de design în social media, motion graphics, video, chiar și până la fashion. Să rămâi la curent încontinuu pe atâtea nișe diferite, având tot internetul la dispoziție, poate deveni un lucru ușor copleșitor. De aceea, am pregătit o lista cu sursele mele de inspirație.

Top 3, câteva cuvinte despre fiecare și motivul pentru care le urmăresc:

 • https://www.creativereview.co.uk/

Creative review este sursa mea principală de a rămâne up to date cu informațiile. Articolele scrise de ei acoperă toate ariile menționate mai sus și sunt întotdeuna de actualitate.

 

 • https://www.behance.net/

Este o platformă deja foarte bine cunoscută de portofolii worldwide, unde poți găsi proiecte de branding, web, product design, ambiental design și fashion. Aici poti si interacționa cu oamenii din industrie.

 

 • https://www.logodesignlove.com/

Logo Design Love spintecă în 1000 de bucățele procesul de creare a unui logo și a unei identități vizuale. Aici găsești și studii de caz pe cele mai cunoscute branduri din lume.

 

Lista continuă…

 • http://www.ucreative.com/design/
 • https://www.siteinspire.com/
 • https://www.awwwards.com/
 • http://abduzeedo.com/
 • http://www.packagingoftheworld.com/
 • http://www.brandsoftheworld.com/
 • http://mashable.com/
 • http://designtaxi.com/
 • https://dribbble.com/
 • https://designyoutrust.com/
 • https://designmodo.com/
 • http://www.howdesign.com/

Încă o sursă de inspirație pentru mine sunt revistele, ador revisteleeeeeee. Da, da, știu că poți găsi și în format digital orice informație îți dorești să accesezi, dar pentru mine când țin o revistă în mână, îmi transmite un feeling aparte. Revistă preferată, Industrie Magazine, apare odată la 6 luni și dezbate din scoarță în scoarță industria lumii creative prin interviuri cu cele mai celebre personalități ale lumii, de la actori la modele, designeri vestimentari sau regizori de film.  

Poți găsi surse de inspirație peste tot, oricând, important este să nu-ți pierzi focusul sau să te pierzi în informații. La ritmul în care trăim, tentația e mare, iar procesul creativ, oricât de fancy ar suna, uneori poate fi anevoios, iar în alte dăți vine de la sine.

Cum sursele de inspirație sunt nelimitate, sunt sigură că și tu le ai pe ale tale, așa că de ce să nu le împărtășești? Tu de unde îți iei doza zilnică de creativitate?

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Andreea Miclăuș
Andreea Miclăuș

Sunt un om plin de entuziasm si Graphic Designer de 7 ani specializat pe partea de branding si print, ador sa creez o identitate de la zero si sa aduc un punct de vedere nou fiecarui proiect asa ca pot sa va povestesc mai multe despre asta. :)

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara