De ce este importantă compoziția unei imagini

De ce este importantă compoziția unei imagini

 

Orice imagine vizuală prezintă o compoziție, oriunde ne uităm realizăm că vedem o imagine plastică în care elementele ce o alcătuiesc sunt dispuse într-un anume mod.

Prin compoziție, noi căutam să punem în valoare semnificația formelor ce o alcătuiesc, astfel fiecare element contribuie la organizarea suprafeței. Fiecare element redă un anume simbol.

Orice compoziție prezintă în substratul ei un conglomerat de forme, mișcări sau culori, cu ajutorul cărora putem crea o structură omogenă prin construirea unor forme și direcții, pe care le vom folosi drept armătură.

Un factor important într-o compoziție îl constituie centrul de interes alături de liniile de forță care ne ghidează privirea în mod ierarhic asupra elementelor pe care dorim să le scoatem în față. Centrul de interes atrage sau respinge centrii exteriori secundari, fiind nevoie de o relație de interdependență prin care aceștia să conlucreze.

Într-o compoziție, geometria vine în ajutorul nostru și precizez că trei dimensiuni ne sunt de ajuns pentru a defini forma unui corp în structură alături de restul elementelor. Cea mai simplă și uzuală dimensiune într-o compoziție este cea liniară deoarece poate fi ușor modulată și direcționată în felul propiu al artistului.

Structura bidimensională ne oferă amplitudine în spațiu și în mod direct variații de mărime și formă: lucruri mari și lucruri mici, lucruri rotunde și unghiulare, forme neregulate. Bidimensionalitatea ne aduce astfel un plus de profunzime în spațiu prin distanța diferită de direcție și orientare. Spațiul tridimensional ne oferă libertate nemijlocită prin diverse forme ce se extind în orice direcție. Se formează un prim dialog între formele apropiate și cele depărtate față de privitor.

Simetria în compoziție ne prezintă ansamblul de elemente sau forme așezate în aceeași măsură, dispuse în raport egal prin partea stângă în raport cu cea dreaptă. Acest gen de compoziție este una clasică , însă extrem de facilă în momentul în care nu avem prea multă inspirație și avem nevoie de stablitate și ușurință în descifrarea elementelor și a mesajului pe care dorim să îl transmitem. De aceea, într-o compoziție corect alcătuită, centrul este elementar pentru întreaga compoziție, deoarece fiecare element gravitează în jurul acestuia. Centrul fiind cel ce propagă informația, însă o și poate respinge în funcție de nevoia pe care vrem să o transmitem.

Compoziția permite graficienilor să alcătuiască imagini vizuale compacte prin care mesajul este transmis clar și ierarhizat în funcție de elementele ce se doresc a fi promovate.  De aceea aceasta joacă un rol vital în procesul de creație.

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

kiwiadmin
kiwiadmin

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara