Cum ajungi acel manager, iubit și apreciat de toată echipa

Cum ajungi acel manager, iubit și apreciat de toată echipa

Weekend, relaxare, vreme bună! Este momentul perfect să citești despre una dintre cele mai agitate poziții dintr-un business. Eu sunt Doru și în articolul de astăzi îți voi oferi câteva ponturi pentru a reuși în postura de project manager.

Voi vorbi din prisma unui project manager de marketing, însă principiile sunt perfect aplicabile pentru orice echipă din orice domeniu.

La ce ajută acest project management?

Poate ai mai auzit de diverși oameni care fac acest lucru, dar niciodată nu ai înțeles concret „cu ce se mănâncă” mai exact. În primul rând, această activitate ajută, în cazul nostru, la fluidizarea unui volum de muncă. De asemenea, ajută la păstrarea unor norme de calitate, respectarea unui termen de execuție, respectarea unor proceduri, analizarea diverselor rezultate obținute, precum și luarea deciziilor viitoare.

Cum am ajuns să fac eu project management?

În primul rând să știi că această activitate reprezintă o abilitate precum: vorbitul în public, schiatul, practicarea tenisului etc. Offtopic: chiar îmi place să fac aceste activități.

Este o abilitate pe care este nevoie să o înveți și să o rafinezi în decursul carierei tale. De asemenea, nu este o activitate la care visezi de mic, precum ar fi cele de pompier, medic, prințesă etc.

Niciodată nu m-am gândit ca voi ajunge să fac project management. Deși mereu am avut un spirit dezvoltat către antreprenoriat și am dat mai departe cunoștințe în acest domeniu, nu m-am gandit că îmi doresc să fac și project management.

Și totuși, cum am ajuns să fac acest lucru? În primul rând pentru că îmi place să îmi asum responsabilitatea pentru rezultate. Niciodată nu mi-a plăcut să spun ”nu știu cum se face asta”, ”nu cred că funcționează” și mereu am evitat să zic „NU pot să fac…”. Mereu mi-a plăcut să caut soluții pentru a duce la îndeplinire diverse proiecte. Astfel, în mod natural, am ajuns să fac project management în cadrul echipei Kiwi.  

Cum ajungi să faci project management și de unde știi dacă ești potrivit pentru această poziție?

În opinia personală cred cu tărie că cel mai bine este să ajungi să faci project management pe un anumit domeniu, pentru o anumită echipă, în urma unor experiențe anterioare acumulate.

Desigur, poți ajunge să faci această activitate și fără experiență pe domeniul respectiv, dar este obligatoriu să cunoști principii și strategii foarte bune de management de proiect.

Ce abilități sunt necesare ca să fii un project manager foarte bun?

  1. Să fii empatic și să deții numeroase abilități de comunicare

Pe scurt, să știi să fii glumeț pentru a detensiona atmosfera, dar totodată să poți deveni serios atunci când situația o cere.

  1. Sa fii un lider excepțional

Să poți inspira și motiva o echipă. Tinerele talente din România (și nu numai) nu mai lucrează alături de șefi învechiți și mediocrii. Starurile lucrează alături de alte talente care știu să inspire și să propulseze proiectele. Pentru a face acest lucru, în primul rând trebuie să fii TU motivat și pasionat de ceea ce faci.

  1. Să îți păstrezi controlul și calmul chiar și în cele mai tensionate momente

Unul dintre lucrurile pe care o echipă îl apreciază cel mai mult la un manager este calmul și relaxarea cu care tratează și cele mai dificile provocări. Deseori, starurile despre care vorbeam mai sus pot fi nervoase, deseori pot greși, deseori nu știu ce să facă. Este responsabilitatea ta ca manager să înțelegi aceste lucruri și să îi ajuți să își facă treaba cât mai bine.

Rolul tău este să îi faci să exceleze, să îi ajuți să își valorifice potențialul la maxim și să „storci” din ei maxim posibil din ce pot oferi la momentul respectiv. Chiar dacă uneori vor fi „nervoși” pe tine, la final de zi, cand vor pune capul pe pernă, vor fi recunoscători locului pe care îl au în echipa, deoarece vor simți cum proiectul evoluează și totodată și ei, din punct de vedere profesional.

  1. Să știi să asculți și să vorbești

Este important să transmiți foarte clar activitățile pe care fiecare le are de făcut. De asemenea, este și mai important să îi asculți atunci când îți spun provocările pe care le înfruntă, ideile și nevoile pe care le au.

  1. Să cauți soluții în permanență

Un adevărat manager nu își lasă niciodată echipa fără soluții. Rolul tău este să oferi pârghiile necesare pentru ca starurile să poată să strălucească. Fiecare problemă nerezolvată acoperă diamantul cu puțin noroi. Rolul tău este să te asiguri în permanență că diamantul este curat și poate străluci. Foarte important este să vorbești în permanență cu echipa și să afli mereu dacă diamantul începe „să prindă noroi”.

  1. Să fii organizat

Folosește mereu liste și planificări pentru a organiza taskurile care trebuie făcute. De asemenea, folosește soluții de comunicare între tine și membrii echipei. Câteva dintre uneltele pe care eu le folosesc sunt: outlook, trello, google drive, google calendar, skype. Toate aceste aplicații le am și pe telefonul mobil, astfel pot fi mereu conectat la proiecte.

  1. Să înțelegi că eșecul echipei și al proiectului este responsabilitatea ta 100%

Însă totodată succesul acestuia nu este 100% meritul tău. Succesul se împarte în mod egal către membrii echipei (este responsabilitatea ta să îl împarți), însă eșecul vine doar la tine. Prin această poziție trebuie să îți asumi responsabilitatea întregului proiect și să înțelegi că acesta presupune un risc. În opinia mea, dacă termenul „a lua în antrepriză” nu îți este familiar încă, nu te poți gândi la poziția de project manager.

  1. Să te consulți cu echipa în luarea deciziilor importante și să îi incurajezi să ia și ei propriile decizii

Nimic nu îngreunează un proiect mai tare decât procedurile lungi și greoaie pentru aprobarea diverselor acțiuni. Nouă, la Kiwi, ne place să fim fiecare dintre noi precum un tanc de război. Dacă eu ca project manager nu ofer o anumită informație mai departe, în scurtă vreme mă trezesc cu un tanc în birou căruia trebuie să îi ofer motorina necesară pentru a-și continua drumul.

Astfel, împreună, suntem o echipă care lucrează perseverent și avansează cu hotărârea unei armate care niciodată nu își uită principiile de camaraderie care ne țin aproape!

 

Îți doresc spor în munca pe care o faci pentru a duce proiectele pe culmile succesului!  

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Doru Pelivan
Doru Pelivan

Vocatia mea este sa promovez oameni care vand lucruri si servicii misto. Am pornit agentia Kiwi pentru a ajuta companiile bune sa se faca cunoscute. Urmareste blogul nostru si te voi tine la curent cu cele mai noi ghidusii din lumea marketingului.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara