4 trucuri pentru a scrie un text care să fie citit

Salut,

Eu sunt Cătălin și sunt povestitor. Eu sunt Cătălin și sunt copywriter. Scopul meu în acest rol este acela de a scrie texte relevante pe o mare varietate de domenii și/sau produse. Texte pe care să le citească lumea.

Se face târziu, lumea pleacă de la birou și eu vreau să termin acest articol. Vreau să-l termin, dar de abia l-am început. Totul este ok.  Afară plouă, iar eu stau relaxat pe un bean bag și invit inspirația.

Salut, eu sunt Cătălin și sunt povestitor profesionist. Nu am nevoie neapărată de inspirație, am niște tehnici de a face orice text să fie interesant. Storytelling înseamnă a nara unele lucruri într-un mod care să captiveze.

Cel mai bun text este cel mai citit text.

Să încep cu începutul, totuși: Ce este o poveste? De ce ai vrea să spui o poveste?

Ei bine, orice text este o poveste, și oricine vrea să transmită un mesaj indiferent că este scris, video sau audio, trebuie să spună o poveste. Dacă tu vrei să spui o poveste despre afacerea ta, produsul tău, candidatul tău preferat la primărie sau orice altceva, trebuie să știi cum.

Vreau să îți povestesc despre tehnicile mele preferate pentru a scrie captivant.

PRIMA CONDITIE ESTE SĂ NU FII PLICTISITOR. Chiar dacă nu ai scris perfect, dacă ai făcut ceva deosebit, lumea te va citi până la capăt.

A DOUA CONDITIE ESTE SA CREEZI O RELAȚIE CU CITITORUL. Trebuie cine te citește să te perceapă ca pe un om, nu un robot de marketing. Ești un om ca și el, care comunică ca și el.

A TREIA CONDIȚIE ESTE SĂ STRUCTUREZI TEXTUL. Textul trebuie să fie ușor și plăcut de parcurs, nimeni nu vrea să muncească aiurea. O variantă utilă și facilă este să scrii sub formă de listă.

A PATRA CONDIȚIE ESTE SĂ FII SINCER. Lumea își dă seama când spui lucruri incredibile sau absurde. Nimeni nu vrea să i se vândă gogoși. Decât dacă vinzi literalmente gogoși, atunci e foarte ok să abordezi direct publicul țintă.

Scrie cum ai scrie unui prieten, scrie liber și direct. Cititorul tău caută o resursă tot mai rară: autenticitatea. Este o diferență de nuanță între sinceritate și autenticitate, dar toate regulile scrisului de calitate duc în aceeași direcție: să nu pară că te străduiești.

În ziua de azi totul este șoc și groază, senzațional și SUPERLUX. Social media este mijlocul prin care aproape fiecare om își construiește un mic brand egocentric și idealizat. Tocmai în lumea asta trebuie să scrii cu emoție sinceră.

Regulile pot fi ignorate toate:

poți

scrie

oricum.

Cea mai mare barieră în calea creativității suntem noi înșine. Teama că vom debita prostii, sau că nimănui nu-i va păsa. Eu consider că sunt riscuri asumate. Dacă gândeau așa, lupii nu ar mai urla la lună văzând că aceasta-i ignoră de sute de mii de ani. Să scrii înseamnă să urli la lună în speranța că luna apreciază efortul, și poate la un moment dat va răspunde și ea.

În arta povestirii e ca în dragoste: e greu.

Pardon, în arta povestirii e ca în dragoste: mă pricep.

În arta povestirii e ca în dragoste: fii tu însuți și până la urmă vei primi dragostea pe care o meriți.

Salut, eu sunt Cătălin și în 5 minute voi pleca de la birou. Problema este că afară plouă de 2 ore, iar eu sunt cu bicicleta. Tot am sperat că se oprește, am scris un articol despre scris, un articol în care am aplicat sfaturile despre cum să scrii un articol. M-am prezentat de mai multe ori, pentru că niciodată nu-ți iese din prima, și  am păstrat toate variantele pentru că regulile pot fi ignorate dacă îți dorești asta suficient de tare.

Vă salut,

Cătălin

PS: niște umor nu a dăunat niciodată unei povești.

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Cătălin Bocăeț
Cătălin Bocăeț

Senior Copywriter, scriu mult și citesc și mai mult. Am multe idei, le testez și apoi scriu articole cu rezultatele.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara