14 trucuri pe care nu le știai și care te ajută să lucrezi mai bine pe calculator

Înainte de a zice că te iau la mișto, trebuie să știi că foarte multă lume dintre cei care lucrează într-un birou nu își optimizează stilul de lucru în fața unui computer.

Fie că ești programator, designer, copywriter sau faci orice acțiune la calculator, poți reduce timpul de lucru sau îți poți optimiza workflow-ul. Să începem:


NUMARUL 1:

– Folosește corect Google!

Acest monstru al lumii internetului știe să facă mult mai multe lucruri decât o simplă căutare pe internet, deseori atunci când ai o problemă, te blochezi, pierzi timp încercând să o rezolvi singur sau te duci după colegul de la IT care este în pauza de masă și îl bați la cap cu problema ta, pierzând minute prețioase în timp ce îți mai iei un pahar de apă și te duci spre biroul tău încercand să înțelegi ce a zis acel coleg geek. STOP IT! Use Google! Orice problemă căruia nu îi dai de cap în primele 60 secunde trebuie căutată pe Google.

Cineva, înaintea ta, sigur a mai trecut prin asta!

Uite câteva sfaturi destul de utile, unele sunt elementare dar folosite împreună, pot scoate soluția necesară tocmai din fundul adânc al internetului:

– Unde și cum scrii când accesezi Google?
Da, pe bune .. deja ai pierdut 3 secunde, până dai click pe acea iconiță de „Acasă” și aștepți încărcarea paginii de căutare (plus mutarea cursorului și click-ul pe câmpul de search) ai putea la fel de bine să apeși pe bara de url (acel spatiu mare și lat unde apar link-urile website-urilor):

și să scrii totul acolo, în 90% dintre cazuri, browserele instalate au această funcție.

Dacă vrei să mai scutești încă un moment, nu da click pe bara URL, folosește Ctrl+L, se va autoselecta totul și poți scrie fără să mai apeși altceva. (În cazul Google Chrome, autocomplet-ul va fi și el prezent).

– Google utilities, după cum am spus, nu este doar un simplu scormonitor pe internet, câteva trucuri interesante:

Calculator – (Funcționează direct în bara URL) Nu mai deschide calculatorul pierzând alte 10 secunde, scrie totul pe Google, va calcula instant, de la operații de bază până la calcule avansate cu paranteze și matrici. Este extrem de util deoarece e ușor de folosit și arată rezultatul în timp real.

Conversie – (Funcționează direct în bara url) Google convertește totul, e genial, funcționează ca și funcția calculatorului, cu search.

Nu, nu fură la cursul valutar.

Translate – Desigur, toată lumea cunoaște Google Translate, dar unele persoane îl utilizează și atunci când doresc traducerea unei pagini întregi, cu multe copy-paste-uri. Nu mai face asta, pur și simplu, apeși click-dreapta pe website-ul dorit și selectezi opțiunea de traducere, în acest fel pagina va fi tradusă mult mai exact datorită contextului.

3)  Search tricks
– „Ghilimele„: Dacă scrii între ghilimele, Google o să caute combinația de cuvinte exact în ordinea scrisă de tine.
– Caută doar pe un anumit website: kiwiagency.ro: marketing După adresa site-ului pune două puncte iar apoi căutarea ta, o să primești rezultate doar de pe acel website.

KEEP IT SIMPLE! Acesta este doar un sfat.  Nu introduce în căutarea ta prea multe cuvinte, dacă ai trecut deja de 5, este foarte rău. Poate pare ambiguu, dar gândește-te că folosești tag-uri, „cam asta caută” și google.

ASA NU!

ASA DA!

După cum vezi, rezultatele sunt aceleași, dar când cauți o problemă mai nișată, o să ai o problemă în găsirea acelei probleme dacă folosești multe cuvinte.

PS: Da, caută soluții pentru probleme nișate, doar pe engleză. Mai mult conținut, mai multe șanse de a găsi ceva.

Cam atât cu Google, sunt enorm de multe soluții web furnizate de Google, dacă dorești un articol întreg doar despre asta, te aștept în comentarii.

NUMARUL 2: Drumul până la mouse durează mult

Combinații de taste:

1) „Backspace”
Majoritatea folosesc această tastă greșit, nu o apăsa dacă trebuie să ștergi mai mult de 3-4 caractere sau un cuvant, combinațiile de taste(sunt mai rapide și mai precise) te ajută în următoarele cazuri:

– Dorești să ștergi tot ceea ce ai scris, dacă apeși de 20 de ori tasta backspace, e rau, e rau și pentru colegii care nu au căști.
Apasă combinația Ctrl + A, va selecta tot textul existent în câmpul în care scrii, partea buna e că nu trebuie să mai apeși backspace, scrii direct peste, iar toate caracterele anterioare dispar.

PS: Funcționează peste tot, nu doar în browser.

– Dorești să ajungi mai rapid la un cuvant sau să selectezi/ștergi unul întreg – nu mai folosi cursorul.
Ctrl, dacă ții această tastă apasată poți naviga cu săgețile foarte rapid printre cuvinte, pointerul va sari peste cuvinte întregi și ajungi exact unde vrei. Încearcă, este extrem de util după ce te obișnuești;
Ctrl + Shift, dacă ții aceste două taste apăsate, cu ajutorul săgeților (stânga/dreapta) poți selecta cuvinte întregi, sau chiar rânduri (săgeată sus/jos). PS: După selectare nu mai apăsa backspace-ul, dacă scrii peste, va disparea singur.

2) Schimbare, închidere pagini și tab-uri web + shortcuts.

Dacă ești multitasking trebuie să cunoști deja o parte din următoarele, daca nu, bagă la cap:

– Atunci când dorești să ajungi pe desktop pentru a utiliza lucruri existente acolo, nu mai minimiza toate ferestrele deschise, o să iți ia mai mult decât asfaltarea unei străzi în România, apasă Windows + D, o să ajungi direct pe desktop, dacă vrei toate ferestrele înapoi, apasă iar combinația asta de taste și totul e înapoi la normal. PS: Funcționează și drag & drop, ca să poți scăpa rapid de acel coleg care îți tot cere să îi atașezi ceva fișiere la e-mail.

Alt + Tab, această combinație sfântă de taste este deja folosită de majoritatea oamenilor ce stau la pc mai mult de 1 oră pe zi, dacă nu, te invit să experimentezi ce face.

Windows + Tab, această soluție este dedicată doar pentru cei cu Windows 10 ca și sistem de operare, o să poți să creezi mai multe spații de lucru/ desktop-uri, mie îmi e foarte util când îmi separ workflow-ul de design cu cel de programare sau când lucrez ceva și trebuie să las toate ferestrele așa cum sunt pentru a reveni mai târziu. Atenție, nu recomand această soluție dacă folosești un laptop, consumă foarte multe resurse să ai atâtea procese deschise.

F2, most underrated key, dacă dorești să redenumești orice fel de fișier, nu mai cauta cursorul care s-a îndepartat singur la 1 metru de tastatură, nu mai da click dreapta si nu căuta opțiunea de redenumire în timp ce o ratezi și dai copy stricându-ți ceea ce aveai deja în clipboard – apasa F2!

In browser:
Nu mai da click pe tab-uri, folosește Ctrl + numărul tab-ului.
Nu te mai chinui să nimerești acel „X” mic de la tab-uri, oriunde pe el apasă pe „rotița” de scroll, este defapt un buton și închide orice tab.
Nu mai intra în istoric înjurând ca ai închis ce tab nu trebuie, apasă Ctrl + Shift + T, dar dacă totuși vrei mai rapid în istoric, folosește Ctrl + H.
Nu te mai repezi la mouse când intră cineva în birou și trebuie să închizi fereastra de 9gag/facebook, în 4 din 10 cazuri nu o să reușești să deschizi acel tab nou, Ctrl + T, poți să cauți ceva instant după asta, o să ai pointerul direct în bara de link.

PS: Dacă ești ca și mine, nu te înțelegi cu mouse-ul tău și cumva, prin magie, se distanțează treptat de tine, poți sa folosești tasta Tab pentru a naviga prin meniuri sau Shift + F10 pentru a simula click dreapta.

Doar atât în acest articol, dacă le memorezi o să observi în scurt timp diferența.

Dacă dorești o continuare a articolului te rog să menționezi asta în comentarii, te mai pot învăța o tonă de trucuri.

😀

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Darius Opro
Darius Opro

Web Master. Detin o atitudine permanenta de copil, cel putin pana ajung in fata unei tastaturi.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara