14 campanii pentru 14 februarie

Pe parcursul unui an sunt multe prilejuri de sărbătoare pe baza cărora pot fi construite campanii pentru clienți sau pentru companie, în special în mediul online. Unul dintre acestea a fost Ziua Îndrăgostiților, în 14 februarie, o zi în jurul căreia news feed-urile noastre, ale utilizatorilor de Facebook, au fost „invadate” de urări și campanii ale diferitelor branduri, dedicate îndrăgostiților.

Desigur, și noi, la Kiwi, am profitat de acest motiv și am gândit nu mai puțin de 14 campanii diferite pentru clienții noștri. În mare parte, acestea au fost create pentru clienții din domeniul HoReCa, însă au intrat în joc și saloane de înfrumusețare, magazine online, săli de fitness etc.

În agenția noastră este clar un principiu, la fel cum ar trebui să fie în orice activitate de marketing sau de PR: orice campanie, mai vastă sau mai restrânsă, pe care o gândim trebuie să îi aducă cel puțin un beneficiu clientului nostru, fie el de imagine, de vânzări sau de reputație. Așadar, atunci când am gândit conceptele, am avut scrise pe foaie punctele mai puțin valorificate ale afacerilor care prezentau respectivele campanii. Fie că a fost vorba de a aduce clienți în local, de a da un impuls vânzărilor sau de a face afacerea mai cunoscută, am pornit procesul de creație de la aceste obiective și am creat schițele.

Să vedem, concret, la ce ne-am gândit și cum am implementat toate ideile. Înarmează-te cu o cafea și răbdare, urmează să îți fie prezentate 14 campanii și nu ai vrea să ratezi nimic.

În primul rând, putem încadra ideile pe care le-am pus în practică în trei categorii:

  • campanii sub formă de concursuri;
  • campanii sub formă de reduceri sau promoții;
  • campanii și microcampanii desfășurate în locațiile afacerilor.

Campanii sub formă de concursuri

Wake Up Pub & Restaurant

În cazul Wake Up Pub & Restaurant, am vrut să creștem engagement-ul de pe pagină și să diversificăm puțin conținutul postat. În plus, am dorit să îi încurajăm pe participanți să își exprime iubirea față de partener. Așadar, am gândit un concurs care a presupus distribuirea unor materiale grafice branduite și adăugarea hashtag-ului care a purtat numele campaniei: #IKnowYouLoveMe. Prin aceasta, brandul s-a apropiat de public, iar clienții au simțit o emoție pe care au asociat-o cu localul, deoarece mesajele au fost alese atent, astfel încât persoanele să se regăsească în ele.

Câștigătorul urma să vină în local alături de persoana iubită pentru o experiență marca Wake Up de Valentine’s day: un concert live marca Alpha Team, o cină pentru două persoane și acces la toate jocurile din local – ceea ce s-a și întâmplat, desigur.

Iată postarea care a anunțat concursul:

Am fost plăcut surprinși să vedem că scopul nostru, acela de a-i încuraja pe cei care au participat să își arate afecțiunea față de jumătatea lor, a avut succes: toate share-urile care au fost date au avut câte un mesaj emoționant.

Campania a avut un impact pozitiv, crescând engagement-ul pe pagină, comparativ cu perioadele dinaintea prezentării acestia. Publicul țintă al acesteia a fost format din persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, interesate de Valentine’s Day, întâlniri, căsătorie, dragoste, iubit sau iubită. Cu un buget de 37,50 de dolari, campania a avut un reach de 39 442 de persoane, 197 de like-uri și 26 de distribuiri.

Hotel Continental

Hotelul Continental este un punct de reper în Timișoara, fiind o emblemă a orașului. Totuși, deși timișorenii îl știu de zeci de ani, puțini i-au trecut pragul din postura de clienți. Iar pentru a le arăta cum este experiența Continental, am decis să îi punem în postura de turiști în propriul oraș.

Astfel, campania la care ne-am gândit a presupus distribuirea unei postări branduite cu o grafică realizată de noi. Câștigătorul a primit o noapte de cazare într-un weekend (vineri, sâmbătă sau duminică) pentru două persoane cu mic dejun inclus pentru a doua zi și intrare liberă la fitness-spa în seara / după-amiaza cazării.

Postarea care a anunțat concursul este următoarea:

Publicul țintă a fost format din persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 27 și 65 de ani, interesate de Timișoara sau de hoteluri. Campania a generat 156 de distribuiri în cele două zile în care s-a desfășurat concursul (din 12 februarie până în 14 februarie), un reach de 20 181 de persoane și 210 like-uri, cu un buget de doar 10 dolari.

Continental Beauty Center

Pentru Continental Beauty Center, salonul de înfrumusețare din cadrul Hotelului Continental, a fost desfășurată o campanie care le sugera participanților să petreacă momente alături de persoana iubită chiar și în salon. Prin aceasta, publicul țintă a interacționat cu pagina de Facebook, iar câștigătorii au venit direct în salon, unde au putut vedea calitatea serviciilor și profesionalismul echipei, generând și alte vizite, prin recomandări.

În cadrul acesteia, participanții erau încurajați să lase un comentariu la postarea realizată pe pagină. În acesta, trebuia să îi dea doar tag persoanei cu care doreau să împartă premiul, iar câștigătorii urmau să fie aleși prin www.random.org. Au fost trei premii puse la bătaie: coafură pentru doamnă și tunsoare pentru domn, manichiură pentru doamnă și manichiură pentru domn și câte o coafură pentru două doamne.

Publicul țintă al campaniei a fost reprezentat de femei din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, interesate de saloane de înfrumusețare, coafuri sau manichiură. Având două zile la dispoziție și un buget de doar 10 dolari, campania a generat 24 de comentarii, un reach de 6 468 și peste 120 de like-uri.

Continental Fitness & Spa

Sala de fitness din cadrul Hotelului Continental este iubită de timișoreni, inclusiv pe Facebook. Pentru a-i răsplăti pe aceștia, în campania de Valentine’s Day am pus în concurs trei abonamente duble, pentru cupluri: abonamente full, de weekend și de dimineață.

La fel ca și în cazul celei pentru salon, ne-am dorit să creștem nivelul de interacțiune pe pagină. Așadar, pentru a participa la campanie, a fost necesar să lase un comentariu la postarea cu aceasta prin care să răspundă la întrebarea „De ce e mai plăcut să mergi la sală alături de partener / parteneră?” și să îi dea tag persoanei cu care dorește să împartă abonamentul. Cele mai creative trei comentarii au câștigat cele trei abonamente duble.

În cele două zile în care s-a derulat concursul, acesta a generat un reach de 13 843, 11 distribuiri, 35 de comentarii și în jur de 100 de like-uri, crescând rata de engagement cu un buget de 10 dolari. Audiența campaniei a fost reprezentată de persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 22 și 40 de ani, interesate de fitness și wellness.

Restaurant Atlantic

Pentru campania de Valentine’s Day de la Restaurant Atlantic, din cadrul Hotelului Continental, am apelat tot la ideea de distribuire a unei postări realizate de noi pentru a intra în concurs. Scopul a fost, așa cum probabil intuiești, de a crește engagement-ul de pe pagină și de a face restaurantul și mai cunoscut în rândul timișorenilor. Au fost două premii: un mic dejun pentru un cuplu și o cină pentru un altul.

Cu un buget de 10 dolari, campania a generat 27 de distribuiri, 130 de like-uri și un reach de 8177, ceea ce a crescut engagement-ul paginii. Audiența acesteia a fost reprezentată de persoane din Timișoara interesate de restaurante, cu vârsta cuprinsă între 26 și 50 de ani.

GBS Fashion

Campania de Valentine’s Day a avut o metodă puțin mai complicată de participare pentru doritori. Pentru a intra în concurs, aceștia au fost nevoiți să pună o fotografie alături de persoana iubită pe profilul personal și să adauge două hashtag-uri: #MyLovedOne și #GBSFashion. Scopul campaniei a fost de a face cunoscut salonul de înfrumusețare, de a apropia publicul de acesta și de a crește engagement-ul pagini.

Câștigătoarea concursului a primit un voucher în valoare de 250 de lei pentru serviciile salonului de înfrumusețare, pentru a-l cheltui alături de jumătatea sa.

Cu un buget de 12.56 dolari, campania sub formă de concurs a generat un reach de 9698 și în jur de 100 de like-uri. Publicul țintă al acesteia a fost reprezentat de femei din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, interesate de saloane de înfrumusețare.

Rivière Ballroom

Pentru noua sală de evenimente din Timișoara, Rivière Ballroom, aflată la început de drum, am considerat că este cel mai potrivit să aducem în local câștigătorii, pentru a vedea cu ochii lor eleganța acestuia. Cu ideea de a face sala de evenimente mai cunoscută, ne-am gândit ca premiul să fie o ședință foto în incinta acesteia pentru cuplul câștigător – un premiu atractiv pentru oricine dorește să își păstreze amintirile. Desigur, și creșterea engagement-ului pe pagină a fost unul dintre obiective.

Campania a luat tot forma unui concurs, iar pentru a participa la acesta, doritorii a trebuit să ne scrie un comentariu la postarea de pe pagină în care să ne spună cum și-au cunoscut jumătatea.

Campania a generat un reach de 17 104, 111 like-uri și 11 comentarii. Bugetul acesteia a fost de 25 de dolari, iar audiența o poți vedea mai jos.

 

Gentlemen’s Poker Club

Când am ajuns în punctul de a ne gândi la o campanie pentru Gentlemen’s Poker Club, am știut din start direcția în care trebuie să mergem. Oamenii care urmăresc pagina reacționează foarte bine la glume și la orice are o nuanță amuzantă, deci am vrut ca ideea finală să fie pe placul lor.

Am dorit ca activitatea de pe pagina de Facebook să crească, iar publicul urma să fie interesat să participe, ținând cont că premiul este consistent: o cină romantică pentru a calma spiritele sau un voucher în valoare de 200 de lei pentru mesele de cash sau pentru turneele de la Gentlemen’s Poker Club.

A ieșit câștigătoare campania în care participanții, pentru a intra în concurs, au fost nevoiți să lase un comentariu în care să răspundă la întrebarea „Cum i-ai explica persoanei iubite ca de Valentine’s Day trebuie sa joci poker la Gentlemen’s?”

Am specificat că vom premia răspunsul cel mai creativ, iar participanții ne-au făcut o surpriză: toate comentariile primite au fost scrise în versuri și au strâns un număr mare de like-uri, cel mai mult având 61.

Campania a generat organic un reach de 3642, 34 de like-uri și 6 comentarii.

Stem Cells Bank

Pentru Stem Cells Bank, banca de celule stem cu activitate la nivel național, am gândit tot un concurs cu un premiu atractiv: un screening neonatal – un set de analize valoros pentru nou-născuți. Pentru a participa, a fost nevoie să ne lase un comentariu la postare în care să ne scrie trei motive pentru care sunt recunoscătoare că partenerul lor este alături de ele.

Scopul concursului a fost de a ne adresa direct potențialilor clienți Stem Cells Bank, viitori părinți, care urmau să participe pentru o șansă de a câștiga testul științific de diagnosticare. În urma campaniei am urmărit să atragem interesul oamenilor pentru recoltarea celulelor stem și pentru screeningul neonatal.

În campania pentru Stem Cells Bank au fost investiți 25 de dolari, generând un reach de 15 200, 274 de like-uri, 17 distribuiri și 24 de comentarii. Audiența campaniei plătite poate fi văzută mai jos.

 

Rivière Brasserie

În ceea ce privește restaurantul select de pe malul Begăi, Rivière Brasserie, am dorit o campanie care să aducă în local clienții. Astfel, aceasta a luat forma unui concurs puțin mai complex, în care, pentru a participa, a trebuit ca doritorii să adauge pe profilul personal o fotografie alături de jumătatea lor făcută chiar în restaurant și să adauge hashtag-ul #LoveMeAtRiviere. Premiul a fost o cină romantică la Rivière Brasserie.

Deși cerințele au fost mai complexe, campania a generat un reach de 23 548 și 380 de like-uri, cu un buget de 14 dolari. Audiența acesteia a fost reprezentată de persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, interesate de restaurante.

Campanii sub formă de reduceri sau promoții

The Groom Lab

Chiar dacă The Groom Lab este un magazin online cu produse premium de îngrijire dedicat în exclusivitate bărbaților, campania de Valentine’s Day s-a adresat femeilor. Le-am încurajat pe acestea să le ia un cadou bărbaților din viața lor și să profite de reducerea de 10% valabilă doar pentru doamne și domnișoare din 11 februarie până în 14 februarie.

Cu aceeași ocazie, am introdus în shop gift card-urile, în contextul în care acestea puteau achiziționa unul cu o anumită valoare (150, 250 sau 350 de lei) în cazul în care erau indecise cu privire la cadou.

Scopul campaniei a fost de a crește vânzările magazinului online cu ocazia Zilei Îndrăgostiților.

Campania de Valentine’s Day a generat un reach de 14608, 314 like-uri, iar bugetul investit în promovarea plătită a acesteia a fost de 50 de dolari. Audiența pe care am dat ad-urile poate fi văzută mai jos.

 

Salina din Oraș

Încă de la început, scopul pe care l-am avut în minte atunci când am conceput campania pentru Salina din Oraș a fost de a aduce clienți în locație și de a face și mai cunoscute în oraș serviciile salinei. Așadar, în perioada 10-14 februarie, dacă veneai împreună cu jumătatea ta, la un abonament achiziționat primeai încă unul gratuit.

Cu un buget de doar 12 dolari, campania a obținut un reach de 9092 și 266 de like-uri. Publicul țintă căruia i s-a adresat această campanie a constat în persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 23 și 65 de ani, interesate de sănătate, medicină, medicină alternativă și familie.  

Campanii și microcampanii desfășurate în locațiile afacerilor

Wake Up Cafe

Ziua Îndrăgostiților a fost sărbătorită la Wake Up Cafe, o cafenea situată în complexul studențesc din Timișoara, prin oficierea căsătoriilor de o zi. Campania a debutat cu crearea unui eveniment pe pagina de Facebook Wake Up Cafe, în care am invitat cuplurile să își facă certificat de căsătorie valabil în cursul zilei de 14 februarie.

Scopul campaniei a fost de a aduce clienți în local și de a-i apropia de brand printr-o asociere plăcută cu acesta. Publicul țintă al campaniei a fost format din tineri din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani. Campania a generat un reach de 8319 și 109 like-uri, cu un buget alocat de doar 6 dolari.

Friends Cafe

În cazul cafenelei Friends Cafe, am dorit doar să îi facem pe cei care îi trec pragul să simtă atmosfera sărbătorii și le-am oferit câte o surpriză… dulce.

Pe Facebook, campania are un reach de 2525 de persoane și 51 de like-uri, iar publicul țintă al acesteia a fost reprezentat de persoane din Timișoara cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, interesate de cafenele și cafea.

Așa cum am spus și la început, cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în considerare atunci când te gândești la o campanie este scopul pe care dorești să îl atingi. Ocazii există multe (de exemplu, sărbătorile sau zilele internaționale), iar dacă nu există, poți oricând să creezi tu un motiv.

Să nu uiți niciodată publicul căruia te adresezi atunci când creezi campania. Sunt tineri? Sunt mai în vârstă? Femei, bărbați sau te adresezi ambelor sexe? Toate acestea sunt criterii importante, care pot schimba complet abordarea.

În rest, îți doresc multă inspirație pentru idei creative de campanii și mult succes cu implementarea!

 

Antonia

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

Despre Autor

Antonia Zărnescu
Antonia Zărnescu

PR Executive la Kiwi de doi ani și un pic. Pasionată de digital, de tot ce mișcă în marketingul online și iubitoare înrăită de pisici. Te țin la curent cu noutăți din social media și digital marketing.

Localizare
Site Map

Contacteaza-ne


Academician Petre P. Negulescu Nr.12 Timisoara